13 Haziran 2019 Perşembe

WordPress Nedir?

WordPress, açık kaynaklı kodlu ve ücretsiz olarak dağıtılan dünyanın en çok kullanılan blog altyapısı sistemlerinden biri. Kısa süre içerisinde WordPress altyapısı ile web sitenizi yapabilir ve yazılarınızı yayınlamaya başlayabilirsiniz. Açık kaynak kodlu olması nedeniyle çok sayıda geliştirici tarafından desteklenip, her geçen gün daha da kolay kullanılabilir, daha gelişmiş özelliklere sahip olmakta olan sağlam bir bloglama sistemi.
İçerik yönetim sistemi sağlayan WordPress, Matt Mullenweg tarafından 2008’li yıllarda yaratılmış ve zaman içerisinde kullanıcılarının yoğun ilgisiyle kendine özgü bir ekosistem haline gelmiş. Bugün pek çok büyük firmalar da dahil, pek çok internet sitesi alt yapı olarak Wordpres’i kullanıyor.
Kurulum kolaylığı, kolay bir arayüzü, kod bilgisine sahip olmadan geliştirilebilme seçenekleri ile sadece fazla teknik bir bilgiye sahip olmadan internet dünyasına blogger olarak geçmenizi kolayca sağlıyor

WordPress Nedir

Basitçe anlatırsak WordPress, kurulum sonrası, sitede temel olarak Sayfalar (Hakkımda, Arşiv, İletişim vb.) ve yazılar (bloga ekleyeceğiniz içerik) adlı iki bölüm üzerinden şablonlar kullanarak, yazı ve fotoğraflarınızı kolaylıkla ekleyerek blogunuzu yaratabileceğiniz bir içerik yönetim sistemi.
Göz zevkinize hitap eden bir tema seçerek de web sayfanızın görüntüsünü değiştirmek mümkün. Yine web sitenizde ihtiyaçlarınıza cevap verecek eklentiler ekleyerek mucizeler yaratmak mümkün.

Neden WordPress?

WordPress, kişisel blog platformları arasında en güçlü sistemlerden birisi. Kullanıcıların ihtiyaçlarına cevap verebilecek birçok çekici özelliği üzerinde barındırıyor. İster kişisel bir blog veya bir gezi sitesi, ister işinize ait profesyonel bir web sitesi yapmayı planlayın, WordPress ihtiyacınıza cevap verebilir. Şöyle bir göz atacak olursak WordPress’in özelliklerinden bazıları şunlar:
Çok Tercih Edilmesi; çok sayıda kullanıcısı olduğundan program geliştiriciler tarafından da WordPress önemseniyor. Program geliştiriciler biri birinden ilginç ve faydalı kodlar geliştirerek ücretsiz olarak kullanıma sunuyorlar.
Kurulum Kolaylığı; sadece birkaç dakika içerisinde bir bloga sahipolmanız mümkün, evet birkaç dakika. Öğrenmesi oldukça kolay. Bu konuda çok sayıda Youtube videosu ve blog yazısı var. Korkmayın, araştırın.
Kolay Geliştirilebilmesi;  kod geliştiriciler kullanımı oldukça yaygın olan WordPress için biribirinden ilginç ve faydalı eklentiler geliştiriyorlar. WordPress sitesinden ihtiyacınıza hitap eden ve ücretsiz indirebileceğiniz eklentilerle profesyonel görünümlü bir web site hazırlamanız mümkün.
Tema Seçenekleri; bir web sitesi için en önemli şey içerik olsa da onu okuyucunun gözüne çekici gösterecek olan şey web sitenizin görünüşü. WordPress gerek ücretsiz, gerekse de ücretli bulabileceğiniz binlerce tema seçeneğine sahip. Sıradan görünümlü bir bloga, profesyonel hazırlanmış bir tema ekleyerek profesyonel bir görünüme kavuşturmak kolaylıkla mümkün.
Güncellenmesi ve Geliştirilmesi; her yeni güncelleme ile heyecanverici özellikler ve yetenekler WordPress’e dahil oluyor. Böylelikle hem güvenlik artıyor, hem de daha sağlam ve stabil çalışması sağlanıyor. Serpilip güzelleşiyor.
Yönetim Kolaylığı; WordPress sisteminin admin yapısının kullanım kolaylığı onun bu kadar sık kullanılmasının diğer sebebi. Sade hazırlanmış yan menü paneliyle, yönetim seçeneklerine kolaylıkla ulaşılıyor. Eklenti yüklemek, sayfalar, kategoriler, etiketler arasında dolaşmak ve onları editlemek kolay.
Esnek Yapısı; başlangıç olarak sadece kişisel düşüncelerinizi paylaştığınız blogunuz gün gelince binlerce okuyucu tarafından takip edilebilir. Blogunuzu büyütmek ve talebe göre değiştirmek istediğinizde önünüzde hiçbir engel yokt. Bugün yüzbinlerce ziyaretçisi olan portaller ve e-ticaret siteleri arasında WordPress altyapısını kullanan çok sayıda web sitesi bulunuyor.
Dünya sıralamasındak enpopüler ilk 1 milyon web sitesinin %5′i WordPress kullanıyor. ABD!de alınan her 100 alan adından 22′si alt yapı olarak WordPress kullanıyor.
Biraz zaman ayrılırsa kolaylıkla blog sayfası açmanın mümkün olduğu görülebilir. Nasıl herkesin bir mail adresi, cep telefonu varsa, ileride eminim herkesin aynı zamanda bir blog sayfası da olur.
Kendinize ait bir blog açmaya karar verdiniz. Ama nasıl yapılacağını bilmiyorsunuz. İnternetten araştırmaya başladınız ve karşınıza “wordpress” adında bir yazılım çıktı. Peki WordPress nedir? Ne işe yarar? Niye herkes WordPress kullanıyor?
Neden, WordPress kullanan sayısı bu kadar fazla diye mutlaka kendinize sormuşsunuzdur. Blog açmak için yola çıktığınızda, birçok bloglama platformu seçeneği karşınıza çıkmıştır. Blogger , WordPress , Tumblr  ve daha birçoğu. Her blog platformunun artıları ve eksileri vardır. Kimisi ücretsiz, kimisi de ücretlidir.

Wordpress ve Blogger Arasındaki Fark Nedir?

Google’a ait olan Blogger ücretsiz bir platformdur, ancak birçok kısıtlamaya tabidir. BlogSpot blogunuzda istediğiniz değişikliği yapmak için yeterli erişimi elde edemezsiniz. Ayrıca, ücretsiz bir Blogger blogu kullanmak, Google’ın herzaman blog’unuzu silmek için sahip olduğu haklar gibi “kiralanmış bir evde yaşamak” gibidir.
Ancak, kendi hostinginize kurduğunuz WordPress blogu sözkonusu olduğunda, gerçek sahibi siz olursunuz ve blogunuz ile ilgilenmek sizin sorumluluğunuzdadır.

Wordpress Nedir

WordPress,  2008’te Matt Mullenweg tarafından geliştirilen PHP ve MySQL tabanlı içerik yönetim sistemi (CMS) olan ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir blog yazılım sistemidir. WordPress çok iyi performans gösterir ve bir çok güvenlik özelliklerine sahiptir.

Wordpress’in Avantajları Nelerdir?

Diğer yazılımlara göre WordPress’in bazı avantajları var. Eklentiler, temalar ve SEO dostu olması en büyük faydalarıdır. Üstelik illa kodbilgisine sahip olmanız gerekmez. WordPress ile kodlama bilmeden de kendinize ait bir web siteniz  olabilir.

Sınırsız WordPress Eklentileri

WP eklenti dizininde binlerce eklenti var. WP dizinindeki çeşitli eklentilerin işlevi, blog yazma gereksinimlerinize göre bir faydalar sağlar.
Örneğin, yazılarınızın altında sosyalmedya butonları ekleyebilirsiniz. Veya sitenize girin ziyaretçilere, açılır pencerede bir mesaj gösterebilirsiniz. Bu ve buna benzer bir çok işlevi eklentiler yardımıyla kolaylıkla başarabilirsiniz.

Ücretsiz ve Premium WordPress Temaları

WordPress kullanıyorsanız, çok sayıda ücretsiz temaların olduğunu unutmayın. Yani, bir temadan memnun değilseniz, istediğiniz başka herhangi bir temayı yükleyebilirsiniz. Ayrıca, blogtasarımınızı çekici kılmak için Themeforest gibi sitelerden satın alacağınız premium temaları kullanabilirsiniz.
Premium temalar arama motorları için optimize edilmiştir, eğer imkanınız varsa ücretli temaları tercih etmelisiniz. Zaten aramamotoru dostu temaya sahip olduğunuzda organik trafiğinizde artış olacaktır.

Sürekli Güncelleme Olması

WordPress, önceki sürümlerdeki hataları veya başka sorunları düzeltmek için sürümlerini sık sık günceller.
WordPress, güncellendiğinde enson güncelleme sürümlerini size bildirir. Mutlaka blogunuzu en son WP sürümlerine güncellemeden önce dosyalarınızı yedeklemelisiniz. Çünkü herhangi bir güncelleme sorunu olabilir. Buna karşı işinizi garantiye almalısınız.

Çoğu Profesyonel Site WordPress Kullanır

Profesyonel blog yazarlarının % 90’ı bloglama platformu olarak WP kullanmaktadır. Çünkü WordPress’in ne kadar esnek bir kullanım sunduğunu biliyorlar. Değerini biliyorlar ve WordPress’in websiteler için kullanıcı dostu olduklarını da biliyorlar.

Gelişmiş Güvenlik Sunması

WordPress, güvenliği ile ünlüdür. Bir WP blogunuz varsa, WP blogunuzun saldırıya uğrama ihtimaliniz azdır (evet, bir WP sitesini hacklemek hala mümkündür, ancak bazı güvenlik önlemleri almakla korsanların işinizi zorlarsınız ve neredeyse hacklenmek imkansız hale gelir.)
Sadece sitenizi tamamen kaybetmeyebilirsiniz ama saldırı altında olabilirsiniz. WordPress sitenizi özellikle DDOs saldırılardan korumak adına WordPress güvenlik eklentileri kullanabilirsiniz.

Wordpress’in Geniş Destek Sistemi

Eğer WordPress blog herhangi bir sorun ile karşılaşmış iseniz, WordPress destek forumundan yardım alabilirsiniz. Burada ipuçları, kılavuzlar ve bazı kaynaklar bulunuyor.

SEO’ya Uyumlu Olması

Arama motoru optimizasyonu, sağlam bir blog oluşturmak için kullanılması gereken bir anahtardır. WordPress platformunu kullanarak arama sonuçların da daha yukarılara çıkabilirsin. Arama motoru optimizasyonu için büyük faydaları var.
WP platformunda arama motorlarına uygun temaları kullandığınızda, size uzun vadede mükemmel arama sonuçları getirebilir. Diğer platformlardan farklı olarak WordPress, kullanıcılara arama motorları için blog yayınlarını optimize etmeleri için seçenekler sunar.
WordPress ile ilgili herhangi bir sorunuz varsa, yorum yoluyla bildirmekten çekinmeyin. Ayrıca bu yazıyı sosyal medyada arkadaşlarınız ile paylaşarak Türkiye’de ki WordPress kullanımını artırabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder