15 Haziran 2019 Cumartesi

Evde Enerji Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Enerji tasarrufu yapmak sandığınızdan daha kolay! İsterseniz enerji tasarrufu yapmaya hemen başlayıp doğal gaz ve elektrik faturalarınızı düşürebilirsiniz. Bu yazımızda bulabileceğiniz pratik yöntemlerle, evde enerji tasarrufu yapmaya bugün başlayın. Yazımızın devamında enerji tasarrufu nasıl yapılır okuyun!

 

Kışın gelmesi ve havaların soğumaya başlamasıyla, evlerdeki enerji tüketimi de artmaya başlar. Çoğu evde farkında olmadan da olsa enerji israfı yapılıyor ve bu nedenle de faturalar gereğinden fazla kabarıyor. Burada hem bütçenize hem de çevreye faydası dokunacak ve evde enerji tasarrufu nasıl yapılır sorusuna yanıt verecek püf noktalarını bulabilirsiniz.

Elektrik Tasarrufu Nasıl Yapılır?

 

Günlük alışkanlıklarınıza uygulayacağınız ufak değişikliklerle evde enerji tasarrufu yapmak çok kolay. İşte evde enerji tasarrufu için hemen yapmaya başlayabileceğiniz birkaç pratik öneri:
  • Kullanmadığınız elektrikli aletlerin fişlerini prizden çıkarın.
  • Buzdolabı ve buzluğunuzun kapağını gereksiz yere açıp kapatmayın.
  • Oturmadığınız odalarda yanan ışıkları kapatın.
  • Çamaşırlarınızı düşük ısıda ve kısa programlarda yıkamaya özen gösterin.
  • Bulaşık ve çamaşır makinenizi tam olarak dolduklarında çalıştırın.
  • Elektrik süpürgenizin torbasını sık aralıklarla boşaltmayı ihmal etmeyin. Eğer mümkünse, su hazneli elektrik süpürgelerini tercih edin.
  • Su ısıtıcınıza (kettle) ihtiyacınız olan miktardan fazla su koymayın.
  • Duş alma sürenizi yarı yarıya azaltmaya çalışın.
  • Gereksiz yere çalışan televizyon, bilgisayar ve radyo gibi elektrikli ev aletlerini kapatmayı unutmayın.

Evde Enerji Tasarrufu

 

Enerji tasarrufu için neler yapılmalıdır? Bu soru, gezegenimizin geleceği açısından da tüm dünyada tartışılan bir konu. Herkes kendine düşen payı üstüne aldığında, doğanın ve enerji kaynaklarının geleceği ile ilgili endişeler de giderek azalmaya başlayacaktır. Evde enerji tasarrufu yapmak için kalıcı ve uzun süreli bazı çözüm önerileri:

1. Mantolama
Mantolama (ısı yalıtımı), soğuk havalarda evdeki sıcak havanın dışarı kaçmasını, yaz aylarında da sıcak havanın evin içine girmesini engellediği için, evde enerji tasarrufu sağlama açısından çok etkilidir.

2. Isı yansıtıcı film
Evinizdeki pencerelere ısı yansıtıcı film uygulamayı tercih edin. Bu sayede, camlardan giren soğuk ve sıcağı engellemeniz mümkün olacaktır. Ayrıca pencere ve kapı aralıklarınızı kontrol ederek, ısı kaybı olup olmadığından emin olun. Ahşap pencereler iyi macunlanmamışsa, ısı kaybı kaçınılmazdır.

3. Oda termostatı
Oda termostatı, yaşam alanlarınızda olması gereken sıcaklık derecesine göre kombiye komut vererek, gereksiz yakıt harcanmasını önler ve enerji tasarrufu yapmanızı sağlar.

4. Yeni nesil elektrikli aletler
Beyaz eşya satın alırken, enerji sınıfı A+ ve A++ olan cihazları tercih edin. Bu makine ve aletlerin, yaklaşık olarak %60 civarında enerji tasarrufu sağladıkları biliniyor.

5. Tasarruflu ampuller
Evinizdeki tüm ampulleri, tasarruflu ampullerle değiştirin. Kontrollü aydınlatma kullanmaya özen gösterin. 100 watt’lık normal bir ampulün verdiği ışığı, 20 watt’lık tasarruflu ampulle elde etmeniz mümkün. Tasarruflu ampullerin kullanım süreleri de diğer akkor adı verilen diğer ampullerden çok daha uzun.

6. Isıyı Yansıtın
Evinizi ısıtmaya çalışırken ısının %35’inin yalıtımı iyi olmayan duvarlardan sızdığını biliyor muydunuz? Peki duvarların emip dışarı sızdırdığı bu ısıyı evinize nasıl geri yansıtırsınız? Radyatörleriniz ile duvar arasına mutfakta kullandığınız alüminyum folyolardan koyarak duvarlara giden ısıyı evinize geri yansıtabilirsiniz!

7. Isıyı Düşürün
Isıtıcınızın termostatını 22 derece yerine 21 dereceye getirmek her yıl yüzlerce lira tasarruf etmenizi sağlayabilir. Böylece elektrik ve doğal gazı boşuna yakmayarak çevreyi de korumuş olursunuz!

8. Isıyı Tekrar Kullanın
Fırında pişirdiğiniz yemeklerden sonra fırın kapağını açık bırakırsanız fırınınızın sıcaklığı ile mutfağınız da ısınacaktır. Böylece ekstra bir masraf yapmadan mutfağınızı hafif de olsa ısıtmış olursunuz!

9. Floresan Kullanın
Evinizde elektrikten tasarruf etmenin en iyi yollarından biri aydınlatma için floresan lamba ve ampüller kullanmaktır. Tasarruflu kompakt floresan ampuller sıradan ampullere göre %75’ten daha fazla elektrik tasarrufu etmenizi sağlayabilir.

10. Kapı ve Pencerelerinizi Sıkıca Kapatın
Evinizdeki ısının %15’i kapı ve pencerelerinizdeki aralıklardan kaçmaktadır. Bu aralıkları kapatmak için çeşitli önlemler alabilirsiniz. Örneğin evinize eşik yaptırmak, kapı altına sızdırmayı önleyecek bir yalıtım malzemesi veya kapı altı fırçası koymak yardımcı olabilir. Böylece ısı dışarı kaçmayıp sizi sıcak tutacaktır.

11. Çamaşırlarınızı Çevreye Duyarlı Bir Şekilde Yıkayın
Suyu 40 dereceye çıkarmak için gereken enerji 30 dereceye çıkarmak için gerekenden çok daha fazladır. Bu da çevreye zarar verir. Dahası yıkama sıcaklığını düşürmek demek, doğal gaz ve elektrik faturalarını da düşürmek demektir.

12. Mikrodalgalanın!
Mutfakta nasıl enerji tasarrufu yaparım diyorsanız cevabını verelim: Mikrodalga kullanarak! Mikrodalga fırınlar aslında fırın ve ocaklara göre çok daha az elektrik yakar. Ayrıca aceleniz olduğunda da yemeğiniz çabucak hazır olur.

13. Yenilerini Alın!

Eğer ev aletleriniz çok eskimişse ve verimsiz çalışıp çok enerji yakıyorsa, bunların yenilerini alma vakti gelmiş demektir. Mesela B sınıfı bir fırın yerine, A+ sınıfı bir fırın kullanırsanız %40 daha az enerji harcarsınız. Bu da çok büyük bir farktır.

14. Perdelerinizi Kapatın
Kışın perdelerinizi kapatarak odanızın ısı kaybını %10 civarında azaltabilirsiniz. Böylece odanızın içindeki ısının dışarıya kaçmasına engel olup, bütün gün soba veya kaloriferinizi açık bırakmak zorunda kalmazsınız.

15. Çaydanlık veya Su Isıtıcınızı Ağzına Kadar Doldurmayın
İçmeyeceğiniz suyu ısıtmayın. Eğer kendinize bir bardak çay yapacaksanız su ısıtıcınızı veya çaydanlığınızı ağzına kadar doldurup durmadan bu suyu sıcak tutmak yerine sadece içeceğiniz kadar suyu ısıtın. Bunun faturanızı nasıl hafifleteceğini fark edeceksiniz.

Genelde soğuk kış günlerinde daha fazla enerji kullansak da tasarrufa başlamak için kışı beklemenize gerek yok! Mevsim ne olursa olsun her zaman tasarruf edip çevreyi korumanın bir yolu vardır. Unutmayın ki konu enerji tasarrufu olunca, en küçük değişiklikler bile büyük farklar yaratabilir!
Günlük hayatınızdaki davranışlarda yapacağınız küçük değişiklikler, hem bütçeniz hem de doğa için büyük pozitif etki yaratacaktır. Enerji tüketimindeki düşüş, enerji üretiminin azalmasına neden olur; bu sayede de atmosferimize zarar veren sera gazlarının salınım miktarı da azalır. Evde enerji tasarrufu yapma konusunda önerdiğimiz bu basit ve pratik çözümleri uygulamaya hiç zaman kaybetmeden başlayabilirsiniz.

Enerji Tasarrufu İçin Neler Yapmalıyız ?

Enerji tasarrufu yapabileceğimiz pek çok alan var. Evde, işte, okulda, bulunduğumuz her ortamda bunu gerçekleştirebiliriz. Evde tasarruf için neler yapmalıyız ? İşte enerji tasarrufu örnekleri:
1) Evlerimizde tükettiğimiz enerjinin yaklaşık olarak %15’lik kısmı buzdolabımızın çalıştırılması için kullanılır. Buzdolabımızın sıcaklığınız +5 derece, dolabın derin dondurucu kısmının ise -18 dereceye ayarlanması gerektiğini açıklayan uzmanlar daha düşük düşük seviyelerdeki sıcaklıkların enerji kullanımı açısından israf olarak değerlendirilebileceğini belirtiyorlar

2) Yemek pişirirken de yapabileceğimiz pek çok şey var. Pişirme esnasında haşlamalarda kullanılan su miktarını azaltıp, özellikle düdüklü tencere kullanarak hem zamandan hem de enerjiden tasarruf edebiliriz. Sadece bu ikisine uyarak bile yüzde 70’lere varan tasarruf sağlayabiliriz.
3) Kullandığımız suya dikkat etmek de israfı önlemesi açısından oldukça önemli. Diş fırçalarken, duş alırken suyu gereksiz yere akıtmayarak ve bulaşıkları elde yıkamak yerine de bulaşık makinasını çalıştırarak tasarruf sağlayabiliriz. Yalnız, bulaşıklar için makina kullanılacaksa makina tam dolmadan çalıştırmamamız gerektiğini eklemeden geçmeyelim.
4) Koltuk, sandalye ve masalarımızı pencere kenarlarına çekerek hem güneş ışığından yararlanabilir hem de elektiğimizi boş yere tüketmemiş oluruz.
5) Bunların yanısıra satın alacağımız ürünlerin enerji tasarrufu sağlama özelliği bulunanlarını seçerek dünyamızın geleceğine en güzel katkıyı yapabiliriz.

Evde enerji tasarrufu enerjinin akıllıca kullanılışı anlamına gelir ve gereksiz enerji tüketimini önlemekle yapılır Enerji ihtiyacı ve kullanımı açısından üzerinde en fazla durulması gereken grup ailedir Çünkü toplumda aileler, diğer kaynaklarda olduğu gibi enerji kaynaklarının kullanımı ve tüketiminde de rol oynayan en önemli tüketici gruplarından biridir Sağlıklı, rahat, temiz ve etkin bir ev ortamının yaratılabilmesi için yürütülen ısınma, aydınlatma, temizlik, kişisel bakım gibi çeşitli faaliyetler için aileler enerji kaynaklarını kullanmakta ve buna bağlı olarak her ay bütçelerinden yüzlerce lira harcamaktadır
Evde toplam enerji kullanımının yaklaşık %40'ı sıcak su sağlama, yiyecek hazırlama ve pişirme, bulaşık yıkama, çamaşır yıkama, aydınlatma, kişisel bakım, eğlenme, dinlenme ve iletişim gibi faaliyetler, %60'ı da konutun sahip olduğu özellikler ile ilişkilidir
Özellikle konutlarda tüketilen enerjinin toplam enerji tüketiminin yaklaşık 1/3 oranında olduğu dikkate alınırsa bu alanda yapılacak tasarrufun hem aile açısından hem de çevre açısından önemi ortaya çıkmaktadır

Evlerin ısıtılmasında enerji tasarrufunun önemi

• Isı elde etmek için elektrikli sobalar yerine gaz sobaları tercih edilmelidir
• Kötü takılmış kapı ve pencerelerdeki boşluklar ve hava girişleri kontrol edilerek gerekirse izolasyonları sağlanmalıdır
• Yerleri halı kaplamak zeminde ısı kaybını azaltacaktır
• Kalın astarlı perdeler kullanılarak pencerelerden ısı kaybı azaltılmalıdır
• Perdeler radyatör önlerini örtmeyecek şekilde kapatılmalıdır
• Odaları havalandırmak için pencereler uzun süre açılmamalıdır 3-4 dakikalık süre yeterlidir
• Radyatörler yaldız boya ile boyanmalıdır
• Radyatörlerin üst tarafına mermer levha veya kafesler konmamalıdır
• Çamaşırlar radyatör üzerinde kurutulmamalıdır
• Kullanılmayan odalar ısıtılmamalı ve kapıları kapalı tutulmalıdır Ancak bu odaların sıcaklığının 10 °C altına düşmemesine dikkat edilmelidir
• Kullanılan odaların sıcaklığı 18-21 derece arasında tutulmalıdır
• Bacalar kış aylarına girmeden önce kontrol ettirilerek temizletilmelidir

Mutfakta enerji tasarrufu nasıl sağlanır?

Yiyecek hazırlama ve pişirme faaliyetlerinde doğru tipte pişirme araçlarının kullanımı ile de enerjiden tasarruf sağlanır
Herşeyden önce yemekler mümkün olan en az suyla pişirilmeli ve tencerenin kapağı sıkı bir şekilde kapalı tutulmalı, yemek kaynamaya başladıktan sonra ocak iyice kısılmalıdır Çünkü kaynama başladıktan sonra verilen yüksek ısı daha çok suyun buharlaşmasından, dolayısıyla da enerjinin boşa harcanmasından başka hiç bir işe yaramaz Ayrıca kapların sadece tabanına ısı verecek şekilde alev ayarlaması yapılmalıdır Kabın kenarlarından alev taşmamalıdır
Düdüklü tencere olarak adlandırılan basınçlı tencereler, özellikle uzun süre pişmesi gereken yiyeceklerin pişirilmesinde yakıt tasarrufu sağladığı için tercih edilmelidir
Basınçlı tencerelerin kullanılmadığı pişirme işlemlerinde ise pişirmenin daha kolay ve kısa sürede olması için kenarları kıvrımsız, tabanı düz, yan yüzleri dik ve tabanla birleştiği yerde hafif yuvarlak olan kaplar kullanılmalıdır
Ocakların verimli yanmalarını sağlamak için daima temiz tutulmalıdır
Yiyecekler pişerken fırın kapağını sık sık açmak her seferinde soğuk havanın fırın içine girmesine, dolayısıyla da enerji kaybına neden olmaktadır Bu nedenle kapak gereğinden fazla açılmamalıdır
Birçok yiyecek için pişirilirken fırının önceden ısıtılmasına gerek yoktur

Konutların aydınlatılmasında enerji tasarrufu

• Kullanılmayan alanlar aydınlatılmamalıdır
• Çok sayıda ufak ampul yerine büyük bir ampul kullanılmalıdır
• Çalışırken masa lambası kullanılmalıdır
• Ampullerin üzerine ışığı az geçiren abajurlar kullanılmamalıdır
• Genel ışıklandırma yerine kısmi ışıklandırma tercih edilmelidir
• Duvarlar açık renklere boyanarak daha çok ışık yansıması sağlanmalıdır
• Merdiven aydınlatılmasında küçük ampullerin kullanılmasına özen gösterilmelidir
• Evimizde enerji kaybına engel olmak için halojen ve normal ampuller yerine floresan lambalar, hatta mümkünse led lambalar kullanılmalıdır. Böylece %40 ila %90 oranında enerji tasarrufu sağlayabiliriz.



 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder