15 Haziran 2019 Cumartesi

Bilgisayar, Laptop ve Elektronik Cihaz Temizliği Nasıl Yapılır?

Bir dahaki sefere ev temizliği yaparken neleri temizlemeyi unuttuğunuzu iyi düşünün. Kulağa şaşırtıcı gelebilir ama çoğumuz temizlik yaparken evimizdeki en kirli objeler olan elektronik aletleri temizlemeyi ihmal ederiz. Sürekli ellerimizle temas halinde olan telefon, bilgisayar klavyesi gibi elektronik cihazlar çoğunlukla bakteri kaynar. Ancak bu aletler hassas olduğundan temizlerken özen göstermek gerekir. İşte elektronik cihazlarınızı kolaylıkla temizlemek için bazı yöntemler ve kullanabileceğiniz bazı temizlik ürünleri.

Klavye nasıl temizlenir?

Bilgisayar klavyenizi temizlemek kolaydır. Ama unutmayın, bilgisayar temizliği (özellikle de laptop temizliği) için sıvı temizlik ürünleri kullanırken dikkatli olmak gerekir – bunlar bilgisayara zarar verebilir ve garantiyi geçersiz kılabilir. Temizlik öncesi mutlaka bilgisayarınızı kapatın ve mümkünse klavyeyi yerinden çıkarın.

  1. İlk olarak klavyeyi ters çevirin ve nazikçe klavyenin alt kısmına vurun. Bu içinde biriken tozların dökülmesini sağlayacaktır.
  2. Bilgisayarcıdan satın alacağınız basınçlı spreyi klavye tuşlarının arasına sıkın.
  3. Klavyenin içinden çıkan toz ve kirleri portatif elektrik süpürgesiyle süpürün.
  4. Klavye tuşlarında biriken yağ ve benzeri maddeleri temizlemek için bulaşık deterjanını sulandırarak bir solüsyon hazırlayın. Bu aşamada klavyeye zarar vermemek için çok güçlü temizlik ürünleri kullanmaktan kaçının.
  5. Temiz bir bezi bu solüsyona batırın, suyun fazlasını sıkın ve klavye tuşlarının üstünü temizleyin.
  6. Klavyeyi kullanmadan önce tamamen kurumasını bekleyin.

Mouse nasıl temizlenir?

Modern optik mouse’lar (fare) genelde daha az temizlik gerektirir. Tek parça olan bu farelerin çıkarılabilir parça sayısı daha azdır. Bunları zaman zaman deterjanlı su ile silerek ve tuşların arasına basınçlı hava sıkarak temizleyebilirsiniz.
Tekerlekli eski model bir mouse kullanıyorsanız ( ki artık pek kullanılmamaktadır), aşağıdaki temizleme yöntemlerini izleyin. İlk olarak farenin kullanım talimatlarına göz atın.

  1. Dikkatli bir biçimde farenin tekerleğini çıkarın ve deterjanlı suyla ıslattığınız bir bezle silin.
  2. Bir kenara bırakıp kurumasını bekleyin.
  3. Tekerleğin çıktığı deliğin içini izopropil alkole batırdığınız (elektronik mağazalarında bulabilirsiniz) bir kulak çubuğu ile yavaşça silin.
  4. Farenin içi tamamen kuruyunca tekerleği yerine geri oturtun.

Televizyon ya da bilgisayar ekranı nasıl temizlenir?

 

  • Yeni bilgisayar ekranları özellikle hassastır, o yüzden bunları temizlerken ekrana direkt olarak fazla baskı uygulamamaya dikkat edin.
  • Elektronik cihazlarınızı temizlemeden önce kullanım talimatlarını okuyun ve garanti süresinin dolup dolmadığını kontrol edin.
  • Kuru bir bezle ekranın yüzeyini nazik bir biçimde silin (kağıt havlu ya da tuvalet kağıdı kullanmayın).
  • Çıkmayan lekelerin üzerine baskıuygulamak yerine bir ölçek sirke ve bir ölçek suyu karıştırın, bezi bu solüsyona batırarak lekelere uygulayın.
  • Bazı üreticiler ekran temizliği için özel temizlik ürünleri satar, ancak bunlar sirkeli su karışımından daha etkili değildir.
  • Monitörün geri kalanını temizlemek için çok amaçlı sprey kullanabilirsiniz, ancak spreyin ekranın kendisine değmemesine özen gösterin.

Akıllı telefon temizliği

  • Akıllı telefonları temizlemek çok kolaydır. Eğer telefonunuz tamamen dokunmatik ekranlıysa yukarıdaki ekran temizliği önerilerine göz atın. Akıllı telefonunuzu temizlemeden önce kullanım talimatlarını ve garanti belgesini okuyun.
  • Temizliğe girişmeden telefonunuzun kapalı olduğundan emin olun!
  • Telefon ekranları direkt olarak basınç uygulanmasına daha alışkın olduğundan biraz daha bastırarak temizleyebilirsiniz.
  • Telefonun ağız kısmı daha da çok özen gerektirir. Bu kısmı haftada birkaç kez antibakteriyel bir mendille temizleyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder