3 Haziran 2020 Çarşamba

Backlink Nedir?



Backlink, bir web sitesine bir başka web sitesinden verilen linktir. Backlink sayısı ve backlinklerin nitelikleri bir web sitesinin güvenilirliği konusunda önemli bir kriterdir.
Backlink kavramı ve bu kavramın önemi, Google'ın başarısı ile beraber gündemimize girdi. Google'ın meşhur PageRank algoritması da, backlinklerin bir web sitesine olan etki katsayısını hesaplayan önemli bir buluştu. Ve Google bu buluş sayesinde, diğer arama motorlarından çok daha doğru sonuçlar göstermeye başldı ve dünyada lider arama motoru oldu.

Http ve https protokolleriyle intermet üzerinde yayına sunulan web sitesi bilgi sistemi içerisindeki ziyaretçilere fikir vermek ve onları başka bir web sitesi bilgi sistemine yönlendirmek amacıyla resim, bağlantı metni, marka ismi ya da açık url biçimlerinde eklenen referans bağlantılara backlink denir.

Günümüzde backlinkler, arama motorlarının çalışma mantığı açısından birinci derecede öneme sahip en önemli sıralama kriterlerinden biridir. Google, Yandex, Bing vb. gibi büyük arama motorlarının algoritmalarına göre bir internet sitesinin başka bir çevirimiçi mecrada pozitif ya da negatif olarak değerlendirilerek anahtar kelime, marka ismi ve açık link olarak ziyaretçilere önerilmesi o web sitesinin arama motorlarındaki doğal sıralamalarını etkilemektedir. Backlinklerin nitelikli olup olmadığını ve bu bağlantıların arama motorlarına olumlu-olumsuz sinyaller gönderip göndermediğini ise bağlantı veren sitelerin kalitesinden, bağlantı verilen içeriklerden, bağlantılardan gelen ziyaretçilerin sayısından ve içeriklere gösterdikleri ilgiden anlayabilirsiniz. Bilgi vermeyen, kullanıcının merak ettiklerini cevaplamayan, tasarım-yazılımı kötü olan ve site içi SEO kriterlerini taşımayan bir web sitesine verilen bağlantının hiçbir faydası yoktur. Bu siteler, backlink alınan kaynaklar ne kadar nitelikli olursa olsun hemen çıkma oranları yüksek ziyaretçilere sahip olacağı için hiçbir zaman arama motorlarının üst sıralarında yerlerini alamayacaklardır.

Backlink Nasıl Alınır?


Siteler için verilen backlinkler, Google tarafından doğal ya da spam olarak değerlendirmeye alınır. Doğal ve doğru yönlendirmelerle yapılan bağlantılar web sitelerin kalite puanlarını yükseltirken bu değerlerin yükselmesi de web sitelerinin Google aramalarındaki sıralarını yükseltir.
 
Backlink çalışmaları başarılı bir web sitesinin suyu, gıdası, tuzu ve biberi gibidir. Dijital dünyada başarılı olmak için çabalayan sitelerin Google web yöneticisi yönergelerine göre organik bağlantılara sahip olması ve doğal yollarla site ziyaretçilerinin adından söz etmesini sağlayacak nitelikte faydalı içerikler üretmesi gerekir. 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder