5 Haziran 2019 Çarşamba

İnternet Hızımızı Nasıl Ölçeriz?

İnternet hızı testi nasıl yapılır?

İnternet hızı testini bilgisayar ile yapmak için speedtest.net adresine gitmeli, akıllı telefonlar ve tabletler ile yapmak içinse speedtest uygulamasını indirmelisiniz. Speedtest sitesi ve uygulamaları için gerekli bağlantılara aşağıdan ulaşabilirsiniz.




Malum artık hepimizin evinde modemler aldı başını gitti. Hepimiz bir internet servis sağlayıcısına aboneyiz.Ve hepimiz her ay bu şirketlere hatırı sayılır paralar ödüyoruz. Aslında internet hızımızı arada bir ölçmek bize ne kazandırır yada neden gereklidir buna bir bakalım;

Standart bir internet kullanıcısı iseniz internet hızınızın düşük yada yüksek olmasıyla pek ilgilenmiyor olabilirsiniz ama ortalama bir internet kullanıcı iseniz örneğin; arada bir de olsa film indirir kaldırırsanız (upload) yada bir torent canavarı iseniz kesinlikle internet hızınız sizin için önemlidir. İnternet tarifeniz dahilinde ödediğiniz ücrete göre servis sağlayıcınız size bir hız limiti tanımlar ve o limit üzerinden internete çıkarsınız, ancak bulunduğunuz yerin internet alt yapısı,kablolama vs. gibi nedenlerle hızınız aslında sandığınız gibi olmayabilir ya da bir başka deyişle faturada gözükdüğü gibi olmayabilir. İnternet hızınızla ilgili bir şüpheniz varsa bu noktada internet hız ölçme programları yada sitelerine ihtiyacınız olacaktır.

Benim sizlere bu noktada tavsiyem; programlarla ve Ttnet’in taraflı hız ölçerleriyle hiç uğramadan bu siteyi kullanmanızdır, o sitede şu sitedir;

http://www.speedtest.net/

 

Linke tıklayarak ve GO diyerek internet bağlantı hızınızı ölçebilirsiniz. O anda interneti kullanan fazla programınızın olmaması önemlidir. Eğer download yapıyorsanız.. internet hızınız olduğundan daha az görünecektir!. Bu site haricinde özellikle Türk Telekom’un hız ölçme sitesi öneriliyor ancak genel manada dünyada kabul görmüş tek site speedtest sitesidir. Ayrıca Ttnet’in hız ölçme siteside Speedtest alt yapısını kullanıyor.
Peki İnternet hızı nasıl ölçülür;
-Siteye girdikten sonra karşınıza çıkan ilk ekranda “Begin Test” butonuna tıklıyoruz.
-Ardından  site sizin ağ trafiğinizi pinglemeye başlıyor.
-Ve yaklaşık bir dakika gibi kısa bir süre içerisinde hem download hızınızı hemde upload hızınızı öğrenebiliyorsunuz.
Hız ölçmede sorun yaşayanlar altta bulunan resim ve detaylı anlatımı takip edebilirler.

İnternet Hız Testi Sonuçları Nasıl Yorumlanmalı?


Download ve Upload hızları Sonuçlarda bildirilmektedir..
Öncelikle şunu bilmek gerekiyor ki; Türkiye şartlarında sokağınızdan fiber ana damarlarından biri geçiyor olsa bile tarifenizde yazan hızı tam anlamıyla almanız neredeyse imkansız. Çünkü bina için kullanılan kablolama alt yapısının bile zayıf olması internet hızınızı düşürmeye yetebiliyor. Örneğin hızınız 16 Mbps ise ve hız ölçümü yaptığınızda 10 Mbps altında bir hız alıyorsanız hattınızda bir sıkıntı olduğu gerçektir. Şekildeki gibi 8 Mbps bağlantı hızında 6.71 gibi sonuçlarda normaldir..

Ancak bu testi yaparken ay sonunda Adil Kullanım Kotasına takılmadığınıza emin olun. Aksi takdirde yaptığınız hız testi gerçekleri yansıtmayacaktır. Mümkünse en doğru sonuç için ay başında hız testi yapın.
İnternet hız testinden çıkan sonucunuzu yorumlarken binanıza yakın bir yerde fiber hat olup olmadığı konusunuda değerlendirin. Bunun için Türk Telekom Fiber Hat sorgulama sayfasına buradan ulaşarak bilgi edinebilirsiniz. Çok yakın bir yerden fiber data hattı geçmesine rağmen hızınız düşük ise ortada bir sorun var demektir.
Eğer hızınız tarifede belirtilen değerin yarısı kadar veya daha düşük düzeyde ise mutlaka servis sağlayıcınızla irtibata geçiniz. Türk Telekom TTnet müşterisi iseniz 444 1 444 no’lu telefondan müşteri hizmetleri ile görüşebilirsiniz. SuperOnline müşteri iseniz 0532 532 00 00​ no’lu telefonu aramanız yeterli.
Arama Etiketleri:
İnternet hızı nasıl ölçülür, internet hızımı nasıl öğrenebilirim, internet hızımı nasıl anlarım, internetimin hızını nasıl öğrenebilirim.
 

1 yorum:

  1. Yazanadam.com bilgi içerik platformu, Sende merak ettiğin bir sorunun cevabını yazanadam.com sitesinde bulabilirsin.
    Sende hemen tıkla ve merak ettiğin bilgileri öğren: yazanadam.com

    YanıtlaSil